Naturskade
Stormflod i Danmark - hvad skal du gøre?
Oversvømmelse efter ekstrem høj vandstand kaldes stormflod. Det er Naturskaderådet (tidligere Stormrådet), der afgør, om der er tale om stormflod. Læs mere om stormflod og om, hvordan du er stillet i tilfælde af skade efter stormflod.
Er du i tvivl om anmeldelse af skader efter stormflod? Kontakt dit forsikringsselskab
På www.stormbasen.dk kan du selv anmelde skader efter weekendens stormflod.
Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til at udfylde formularen, er det dit forsikringsselskab, du skal kontakte.
Vil du vide mere?
Naturskaderådet erklærer stormflod, hvis vandstanden i havet et eller flere steder har været så høj, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år (til dagligt omtalt som en ”20 års-hændelse”).
Man kan se i Kystdirektoratets højvandsstatistik, hvor høj vandstanden skal være i det område, man bor i, før der er tale om en 20 års-hændelse.
Når Kystdirektoratet sammen med DMI har konstateret, at der har været en 20 års-hændelse på en bestemt kyststrækning, modtager Naturskaderådet en udtalelse om det fra Kystdirektoratet. Udtalelsen udgør grundlaget for Naturskaderådets erklæring af stormflod. Erklæring af stormflod sker så hurtigt som muligt.
Naturskaderådet kan erklære stormflod, når højvandet er begyndt at trække sig tilbage, og de nødvendige data fra målestationer i områder med forhøjet vandstand er indsamlet og efterprøvet. Dette sker dette dagen efter, at højvandet har toppet, og Naturskaderådet kan i praksis erklære stormflod helt ned til ca. 6 timer efter, at Kystdirektoratet har leveret en udtalelse om stormflod.
Når Naturskaderådet erklærer stormflod efter en højvandshændelse, sker det for enkelte, afgrænsede kyststrækninger. Der kan godt på samme tid erklæres stormflod i én del af landet, men ikke i andre dele af landet. Dette skyldes, at det netop er den lokale vandstand, der afgør hændelsens sjældenhed.
Gå til Kystdirektoratets højvandsstatistik
DMI varetager beredskab for både den generelle- og lokale varsling om farligt vejr, herunder stormflod.
Alle forsikringstagere med en brandforsikring er med til at finansiere stormflods- og oversvømmelsespuljen gennem en afgift på de bygnings- og løsørepolicer, der dækker brandskader.
Afgiften til denne pulje består af en fast andel på 30 kr. pr. police samt et tillæg på 20 kr., så længe puljen trækker på garanti stillet til rådighed af staten, og puljen har en egenkapital under 500 mio. kr.
Stormfaldspuljen er ligeledes finansieret ved en afgift på bygnings- og løsørepolicer. Afgiften for denne ordning er på 10 kr. pr police.
I vores FAQ kan du finde svarene på en lang række spørgsmål, der ofte bliver stillet i forbindelse med naturskader, herunder stormflod.
Seneste nyt
Se alle nyheder-
Naturskaderådet: Stormflodsområdet efter stormfloden 20.-21. oktober er yderligere udvidet
Naturskaderådet har fredag afgjort, at kysten mellem Svendborgsundbroen og den østlige ende af Frederiksø i Svendborg henholdsvis Skansen på Tåsinge også er en del af stormflodsområdet efter stormfloden den 20.-21. oktober 2023.
Læs mere
-
Naturskaderådet: Stormflodsområdet efter weekendens storm er udvidet
Naturskaderådet har torsdag afgjort, at kysten mellem Avedøre Holme og Dragør Havn, inkl. Hvidovre og Kalveboderne, også er en del af stormflodsområdet efter stormfloden den 20.-21. oktober 2023.
Læs mere
-
Naturskaderådet: Over 1900 anmeldte stormflodsskader
Mange danskere har anmeldt skader efter stormflod i Naturskadebasen, hvor samtlige anmeldelser samles. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der er sekretariat for Naturskaderådet, guider her til, hvad du skal gøre, hvis du er ramt.
Læs mere
Naturskaderådets sekretariat
Pressetelefonen
Hvis du er journalist og har brug for at kontakte Naturskaderådet, kan du ringe eller sms'e til pressetelefonen på 41 71 50 98. Du kan også sende en mail.